Tuesday, June 30, 2015

Edisi Jom Terjahlah #1 & nuff bertukar status



Assalamualaikum

^_^

Edisi jom terjah datang lagi lah..
apa lagi jom terjah..
by the way thank sgt korg by opinion n all pasal status nuff fifie hari tu..
kejap jek sebenarnya.. xsempat hantar tiket pun..
btol la maybe ade kaitan dgn jawab survey dia psl ada iklankan product lain dkt blog ke x..
cmtu la lbh kurg.. now back to glitterati status... alhamdulillah..
thank u guys for helping
^___^
~senyum~



ape lagi jom terjah link dorg ni..

http://herneenazir.com/
http://remi86.blogspot.com/
http://jomsantaisekejap.blogspot.com/
http://noorshamuhd.blogspot.com/

http://seindahcerita.blogspot.com/
http://catatan-abg-jonni.blogspot.com/
http://www.noormalashahar.com.my/
http://dewqracintakita.blogspot.com/

http://khudrihalim.blogspot.com/
http://myraazraff.blogspot.com/
http://strawberrysgurls.blogspot.com/
http://www.ziziezack.com/

http://jnjikita.blogspot.com/
http://kakaktiricinderella95.blogspot.com/
http://zack-hoya.blogspot.com/
http://emmadianastory.blogspot.com/

http://inisemuapoyolaaa.blogspot.com/
http://akukaudansesuatu.blogspot.com/
http://duniactroxalynna.blogspot.com/
http://idayunadia.blogspot.com/

by the way sahur ape lah pagi ni korg??

ni haa nk belanja lauk special pagi nie

rare sgt tau

selamat menjamu mata

@__@

menu special untk sahur :P

Enjoy!

sharing is caring anyway..
i am sharing only the joy!

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Sunday, June 28, 2015

Resepi Overnight Oat Cracker Fifie


Assalamualaikum

^_^

Sahur apa pagi ni korg..??
fifie mkn overnight oat lah..
sedap kenyang tertarik menarik ko mmg da boom

sorry la fie x amik gamba plak
sbb xde perasaan nk share pun sebenarnya memula tu..
pastu as it happen lah
bayang kan sndri lah cmne rupa dia kan :p



Resepi Overnight Oat Cracker Fifie

kuatitinya depends on isipadu bekas y anda guna

~Bahan~
oat
biskut cracker
serbuk milo
susu/susu segar/fresh milk/koko/coklat/milo/soya

Buah
Strawberry
Kismis

Optional
kekacang :)
honey

~Cara - Cara~
layerkan semua bahan2 dlm bekas mengikut kretiviti n citarasa masing2
so apparently fifie buat like
1st layer
potong biskut bahagi 3
rendam biskut dlm air soya kejap jek
pastu masukkan dlm bekas susun comey2 bg tutup bontot bekas tu
itu baru satu layer jek kan
potong buah kecik2 spya ti snng nk mkn
pastu susun buah2
then masukkan oat
pastu milo [only in one tick layer]
pastu biskut
2nd layer
pastu ulang balik
3rd layer
pastu ulang balik
supaya kita dapat merasakan kemeriahannnya overnight oat kita ni ye
last skali 
tambahkan cecair y menjadi pilihan hati melembutkan bahan tu
fifie guna susu soya 
pastikan is secukup rasa jgn terlebih nanti ter-cair pun xsedap juga 
suggested portion ratio 1:2
Optional
y mne mementingkan appearance
hias la comey2 dgn buah tu.. 
finally, ada lagi, jgn lupa
sesudah layering..
ape lagi tutup bekas
simpan dlm peti ais overnight
esk boleh ngap!
cemtu jek sonang

Tips 1 : portion kuantiti n isipadu meals tu semoleknya sebanyak y anda nak mkn sahur nanti lah.. nk mkn sikit buat bekas kecik n sikit.. sbb xsdeap klu nk simpan n mkn smule ti dah x menarik.. huihui.. so mkn 1 bekas 1 hari
Tips 2: pilih buah-buahan y bersesuaian dan kesukaan masing
klu jenis buah y cepat lebam tu kita letak layer bawah2 sikit..
ini procedure untk kekalkan cantik dia la.. 
Tips 3: tambah la kekacang ke supaya ia lebih rasa wild n variety n akan jadi lebih menarik.. klu suka kacang la kan.. 
Tips 4: Cecair y digunakan haruslah mengikut kesesuaian n kesukaan masing2
contoh: klu guna susu boleh tambah yougurt..l layered by layered
can be anything.. susu, susu segar, fresh milk, koko, coklat, milo, soya
sbb as i tried ok jek rase dia.. as long as quantity tu tepat xlebih xkurang dri kauntiti pepejal yek.. [cecair? pepejal? ape ni... hahha]
suggested ratio 1:2 se-tgh la tu maksudnya ye.. huihui 
Tips 5: letak biskut supaya lagi sedap n variety
n supaya nampak la dia punya layering dia tu menarik
nk result lagi drmatik tabur serpihan biskut lebihan y potong2 tadi skali as another tick layered or mix it with le oats portion ratio 1:5 
xmembazir name nye ni.. bln ramadhan practice untk xmemnbazir
Overnight Oat lapis kan dgn biskut kraker mmg best korg ne try.. especially y xske oat... oat baik untk kesihatan uolls ingat tu.. ne try!
Tips tambahan? Tambah kat ruang komen bawah tu yek ^__^



when everything mix up together well n complementary to each other
the result must be awesome lah
just try this sometime..
overnight oats dia flexible n customizable so xperlu risau pasal bahan2
bahan2 dia senang guna je apa y ada kat rumah..
as simple n as easy as that itu y kita mahu 

That all for now selamat mencuba :)

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Saturday, June 27, 2015

Harapan Ramadhan


Assalamualaikum

^_^

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…

Ku tempuh jua

T__T



Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Thursday, June 25, 2015

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2015


Assalamualaikum

Bulan Ramadhan ni , nile.com.my yang merupakan Website Online Shopping Malaysia akan mengadakan GIVEAWAY untuk semua blogger di luar sana dan hadiah-hadiah nya ada ternyata di bawah ini :

5 x Pemenang Bertuah RM 150 Shopping Voucher Nile.com.my 

Apa lagi jom ramai-ramai kita join bagi memeriahkan lagi GIVEAWAY ini.
Hadiah dia berbaloi-baloi tu.


Cara- Cara Menyertai

Ok. Apa yang perlu anda lakukan ialah:
  1. Tulis sebuah entri dengan tajuk - Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015.
  2. Letak banner  di atas ni dalam entri blog anda dan buat pautan atau link kan banner tersebut dengan page khas Giveaway Jualan Raya Meletop 2015 di ini: http://www.nile.com.my/page.php?cd=101
  3. Daripada link tersebut, anda perlu memilih 5 produk yang ada di Jualan Raya Meletop tersebut, dan nyatakan di dalam entri giveaway anda (seperti yang akan saya lakukan).
  4. Email penyertaan anda kepada give_away@nile.com.my berserta dengan butiran berikut:
    • Subject: Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015
    • URL blog :
    • Nama Penuh :
    • No. Telefon : 

mudah kan!

http://www.nile.com.my/page.php?cd=101


5 Pilihan Jualan Raya Meletop 2015

so antara 5 barang y fife pilih macam kat bawah ni.. 
seyes nak sgt2.. keperluan n kehendak.. both.. 
5 tu sikit sgt sebenarnya tapi terpaksa lah pilih gak.. ^__^
pape pun brg dia seyes harga durian runtuh kowt.. berbaloi-baloi..

#Pilihan 1 - sgt memerlukan backpack senang nk lari dari rumah.. hihi! :P
cantik kowt bag ni!


Product: Travel Durable Backpack Malaysia
Price Meletop: RM19.90
Date: 10/07/2015
Time start: 4.00pm 
Quantity: 60 units

#Pilihan 2 - cardigan ni cantik sgt n mmg dah lama usha.. 
tggu harga durian runtuh jek
so klu ini harga nya harus dibeli sekarang jugak 
suka sbb dia knitted.. Cantik!!


Product: Cardigan/Sweater
Price Meletop: RM9.90
Date: 29/06/2015
Time: start 4.00pm 
Quantity: 200 pieces

#Pilihan 3 - harus lah blouse ni.. lace dia lawa kowt!
mesti nampak sweet klu i is pakai baju ni dgn skrit raya ti.. hihi!


Product: Lace Design Long Sleeve Blouse
Price Meletop: RM11.90
Date: 26/06/2015
Time: start 11.00am 
Quantity: 100 pieces

#Pilihan 4 - Mix colour y sgt ceria.. 
akan menyerlah kan lg keceriaan fifie di hari raya nanti itu yang kita mahu!


Product: Haniya Mix Color Blouse
Price Meletop: RM19.90
Date: 06/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Quantity: 80 pieces

#Pilihan 5 - bag 3 - 1 ni dgn harga y berbaloi2 gile xnk boleh sharing is caring  nga mak.. 
kununnya.. huihui!  


Product: Crocodile Design 3-in-1 Woman Bag
Price Meletop: RM28.90
Date: 03/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Quantity: 200 pieces

jom join sebelum GA tamat pada 
14/7/2015!

Terma n syarat korang boleh check link bawah ni 
and sini

Boleh KLIK SINI untuk semak penyertaan u Olls!! ^_^

So ape lagi jom shopping sementara stok masih ada n harga berbaloi2.. huihui!!

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Wednesday, June 24, 2015

Schneeballen the Smashing Pastry to Relieve Stress


Assalamualaikum

^_^

Eat sweets to release stress..
Smashing Pastry
or its actually a cookies.. sweet cookies.. that u have to crush and smash it first using hammer before u got to eat it.. as such they are getting sweeter sharing those thought together with the love ones..
mcm2 perisa
Literally, it is called as Schneeballen coz it was first produced in Germany, but in English it is also known as snowballs. The schneeballen is the Rothenburger signature pastry. Its name derives from its round, ball-like shape with a diameter of about eight to ten centimeters and is traditionally decorated with confectioner's sugar. The main ingredients of this snowballs is Shortcrust pastry, flour, eggs, sugar, butter, cream, plum schnaps. 
schneeball y tradisional dorg tabur dgn gula jek.
mcm donut la kan skung dorg buat topping/filling/decorate bg nmpk lg menarik..
cuma bezanya schneeball ni dia crunchy
ok! coz i am being too curious about how this snowball is made, so let me belanja u olls satu gamba sikit la cara dorg buat snowball ni secara amnya.. [in my opinion, its appearance is promising so the taste should be appetizing isn't, hehe! so i assume that, it should taste like sweets n crunchy n melt in ur mouth, yummey! huihui. coz actually, after it is make like in the picture below, it will go though a deep fried n then after it being cool down, it will be deeps into chocolate or any sweeteners to make it taste differently sweets n make it look good n promising as i told u before..kan.. promising, interesting n appetizing]
ni step by step cara dorg buat bg nmpk mcm snowball.. huh? apa?
mcm mne nk buat doh/dough dia? haa tu kne google k.. huihui
Dont ask me how in detail it should be done.. U can just google how to make snowball/Schneeball pastry maybe or deep fried or fried snowball recipe or  the easiest just type schneeballen/snow recipe.. i just found that, this is very interesting pastry to look forward to..
1st screenshot dari cite Global We Got Married[GWGM]
dok carik2 ape la kan cookies ni.. fifie mudah terpengaruh.. werrkkss
so finally gais, inilah Schneeballen the Smashing Pastry.. hehe!
How to eat them?
let's follow how my idol le sweet couple once upon a time
in Global We Got Married how they relive their virtual marriage stress
becoz Taecyeon oppa loves to takes something sweets to relive his stress,
so they decide to eat this cookies as a stress relievers..

i was inspired by them to find what is this cookies really are.. 
they are adorable n sweets as for the cookies is its way too cute n appetizing..
so let see how Ok Taecyeon 2PM n Emma gui gui eat n enjoy their cookies?










Sweet Couple
so finally they relieve their stress in an interesting way right..
they spend some time together to release some stress and 
release what is deep inside their heart n take a moment to be honest
and saying the truth psl y xpuas hati n revenge by smashing the snowball

physco kan.. hihi.. tapi i think this will works to release stress..
coz me too like to eat a raw hot chili paper to release my stress.. physco x?
or order nasi goreng cili padi y mmg penuh cili dlm tu pastu mkn tanpa perasaan
i assume the pain n stress will gone after the the hotness of the hot chili paper is gone
for me it works sometime if this does not work well 
then its mean next day i will hurt my stomach ni get my gastric pain.. huhi
korg cmne.. pernah buat cemni x?

ok! back to our story,
as for taecyeon oppa n gui gui n the snowballs 
they will fell better after the smashing n after eating the sweets
they know how to have fun isn't it and its awesome right.. 
so sweet..

sweet stimulate the Endorphins hormons or the happy hormones.
so to be happy sometime we should eats something sweet as sweet as this..

so all and all, where can i find this Schneeballen around here do u know?
i want something to release my stress too.. hihi.. 
rather than just eating hot chili paper which hurt my stomach 
lets eat something sweets
something interesting n promising 
other than just eat something regular/typical food to stimulate happy hormones 
as chocolates, ice creams n etc 
lets try something new
^__^ :P

close up sikit.. nmpk crunchy kan.. yummeh.. sabar.. puasa!
an appetizing Schneeballen isn't it

watch it here - Global We Got Married EP13 (Taecyeon&Emma Wu)

watch it here - Global We Got Married EP13 Making Film
klu kat Msia nk mkn y nk kne smash n crush jgk since snowball susah nk dpt maybe.. 
so kita try y ni la ek perkenalkan kuih tiram/lidah/selayang 
dia pun crunchy n sweet2 jgk n bole smash2 jgk 
cuma dia xbulat la dia leper n nipis.. name pun lidah bukan ball.. hehehe! gurau jek!
last but not least this is the one that
teacyeon oppa n guigui dates -
Schneeballen Cafe at Hongdae outlet in Korea
that all for now.. bubbye..

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Tuesday, June 23, 2015

Edisi Jom Terjahlah #4 & nuff bertukar status


Assalamualaikum

^_^

edisi jom terjah dtg lg..
ape lagi jom terjah nuffnaggers y terjah blog fifie la..
sambil blogwalking sambil menabung kat blog dorg plak
jom jom jom


sblm tu, nampak x? non glitterati.. hmm ;(
sape2 sni tau x npe status nuff fifie tetibe bertukar status jadi non glitterati plak..
plezzz.. why why why
ni y nk merajuk ni
sampai hati nuff buat cemni kat fifie..
uwawawawa..
so sad.. tell me why? do u know why? wat am i suppose to do then?
T________________T


pape pun thanks a lot gais setia menabung kat blog fifie
keep it up k gaiss...
jom terjah jom!
huihuihui
^__^
salam sahur seme!

    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Sunday, June 21, 2015

Tafsir Time: Bila Resah Gelisah

Assalamualaikum
^_^

hidup ni kne seimbang.. bila mne2 element tu xcukup inilah jadinya...
terunbang ambing...
cari punya cari mne salah.. mne silap...
klu perasan ada kekurang xpe la.. bole cri tampal mne patut
 klu xperasan terus duk ikot jek perasaan tu... ikot kan hati tu.. lame2 makan diri.. 
orang kata "attitude define direction"
let back to Allah..
Tafsir surah al baqarah ayat 153 - 157

kenapa kita perlu sabar hadapi segala Ujian hidup dari Allah?
 يَا أَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوا اسْتَعِيْنُوْا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاَةِ إِنَّ اللهَ مَعَ الصَّابِرِيْن
"Wahai orang-orang yang beriman ! Mohonlah pertolongan dengan sabar dan solat. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar." (ayat 153).

orang yang sabar n tekun di jalan Allah n selalu memohon pertolonganNya dgn solat, sabar, berusaha bersungguh2, xberputus asa akan mendapat rahmat n keredhoaanNya.. masyaAllah, barakaAllah.. Sebab itu sabarlah perbentengan diri yang amat teguh.

Sabar memang berat dan sabar memanglah tidak terasa apa faedahnya jlka bahaya dan kesulitan belum datang. Apabila datang suatu marabahaya atau suatu musibah dengan tiba-tiba, dengan tidak disangka-sangka, memang tim­bullah perjuangan dalam batin. Perjuangan yang amat hebat. Tarik menarik di antara kegelisahan dengan ketenangan.

Kita gelisah, namun hati kecil kita sendiri tidaklah senang akan kegelisahan itu. Suatu waktu orang yang belum juga menang ketenangannya atas kegelisa­hannya bisa jadi memandang gelap hidup ini, sehingga dari sangat gelapnya mau rasanya mati saja.

Sudah kita katakan, hati kecil yang di dalam tidaklah suka akan kegelisahan itu. Maka hati kecil yang di dalam itulah yang harus ditenangkan. Sebab itu dalam saat yang demikian sabar tadi tidak boleh dipisahkan dengan solat! Ingat Tuhan! Hati kecil yang telah dikepung oleh kegelisahan dan kekacauan itu harus dibebaskan dari kepungan itu. Lepaskan dia menghadap Tuhan; Allahu Akbar! Allah Maha Besar !

Mengapa aku mesti gelisah? Padahal buruk n baik adalah giliran masa yang pasti atas diriku, bukankah dahulu dari ini aku disenangkanNya? mengapa aku demikian bodoh, sampai terangan-angan hendak berputus asa dengan kehidupan bukankah dengan berputus asa itu akan lebih lagi menghadapi kemurkaan Tuhan? Allahu Akbar! Allah Maha Besar!

Segala urusan dunia ini adalah kecil belaka. Kesulitan yang aku hadapipun soal kecil saja bagi Tuhan, akupun akan memandangnya kesulitan yang kecil saja. Aku memandangnya soal besar, sebab aku tidak insaf bahwa jiwaku kecilAku gelisah lantaran kesulitan. Aku mesti mencari di mana sebabnya, kemu­dian ketahuanlah sebabnya. Yaitu ada sesuatu selain Allah yang mengikat hatiku. Mungkin hartabenda, mungkin kemegahan dunia, mungkin pangkat dan kedudukan dan mungkin juga yang lain. Sehingga aku lupa sama sekali tujuan hidupku yang sebenarnyayaitu Tuhan dengan keredhaanNya, sebab itu aku mesti solat.

Maka apabila ketenangan telah diperteguh dengan solat, kemenangan pastilah datang. Sabar dan solat; keduanya mesti sejalan. Apabila kedua resep ini telah dipakai dengan setia dan yakin, kita akan merasa bahwa kian lama hijab dinding kian terbuka. Berangsur-angsur jiwa kita terlepas dari belenggu kesulitan itu sebab Tuhan telah berdaulat dalam hati kita.

Waktu itupun baru kita ketahui bahwa kita terjatuh ke dalam kesulitan tadi, ialah karena pengaruh yang lain telah masuk ke dalam jiwa; terutama syaitan, Yang ingin sekali kita hancur. Maka berangsurlah naik sari cahaya iman kepada waja. Barulah bererti kembali segala ayat-ayat yang kita baca, sampai huruf-huruf dan baris dan titiknya. Kita telah kuat kembali dan kita telah tegak. Kita telah mendapat satu kekayaan dari langit dan bumi.

buat menilai harganya. Di sinilah terasa hujung ayat:

إِنَّ اللهَ مَعَ الصَّابِرِيْن
"Sesungguhnya Allah adalah beserta orang-orang yang sabar." 
(hujung ayat 153).

apakah keuntungan yang akan kita dapat kalau kita tahan menderita dan sanggup mengatasi penderitaan itu, atau lulus dari dalamnya dengan selamat?

Pertama Tuhan memberikan ShalawotNya kepada kita, artinya bahwa kita dipelihara dan dijamin. Kedua kita diberi limpahan Rahmat, yaitu kasih-sayang yang tidak putus-putus. Tidak cukup hanya sehingga diberi Shalowat dan Rahmat, bahkan dijanjikan lagi dengan yang lebih mulia, yaitu diberi petunjuk di dalam menempuh jalan bahagia ini, sehingga sampai dengan selamat kepada yang dituju. Perkara ini ditegaskan dalam surah al baqarah ayat 157

 أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّنْ رَّبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ
"Mereka itu, akan dikurniakan atas mereka anugerah-anugerah dari Tuhan mereka, dan rahmat.
 وَ أُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُوْنَ
"Dan mereka itulah orang-orang yang akan mendapat petunjuk." (ayat 156).

siapa mereka yang mendapat anugerah dan petunjuk dari Allah?
 اَلَّذِيْنَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُّصِيْبَةٌ قَالُوْا إِنَّا ِللهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ
"(Yaitu) orang -orang yang apabila menimpa kepada mereka suatu musibah, mereka berkata: Sesungguhnya kita ini dari Allah, dan sesungguh­nya kepadaNyalah kita semua akan kembali." (ayat 157).

musibah yang macam mane mereka yang mendapat anugerah itu pernah hadapi?
Macam mana Allah menguji hambaNya?

وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ
"Dan sesungguhnya akan Kami beri kamu percobaan dengan sesuatu."
Dengan sesuatu, yaitu dengan aneka warna,

 مِّنَ الْخَوْفِ
"dari ke takutan,"
 yaitu ancaman-ancaman musuh atau bahaya penyakit dan sebagai­nya, sehingga timbul selalu rasa cemas dan selalu terasa ada ancaman. Yang berlaku di zaman Nabi ialah ancaman orang musyrik dari kota Makkah, ancaman kabilah-kabilah Arab dari luar kota Madinah yang selalu bermalaud hendak menyerang Madinah, ancaman fitnah orang Yahudi yang selalu meng­intai kesempatan dan ancaman orang munafik, dan ancaman bangsa Rum yang berkuasa di utara waktu itu.

 وَ الْجُوْعِ
"Dan kelaparan"
 termasuk kemiskinan sehingga persediaan makanan sangat berkurang.

 وَ نَقْصٍ مِّنَ الْأَمَوَالِ
"Dan kekurangan dari hartabenda."
Sebab umumnya sahabat-sahabat Rasulullah yang pindah dari Makkah ke Madinah itu hanya batang tubuhnya saja yang keluar dari sana; hartabenda tidak bisa dibawa;

 وَ الْأنْفُسِ
"dan jiwa-jiwa, "
ada yang kematian keluarga, anak dan isteri dan bapak, sehingga hidup melarat terpencil kehilangan keluarga di tempat kediaman yang baru;

 وَ الثَّمَرَاتِ
"dan buah-buahan,"
 karena tidak lagi mempunyai kebun­ kebun yang luas, terutama pohon kurma, yang menjadi makanan pokok pada masa itu. Semuanya itu akan kamu derita ! .

Demikian sabda Tuhan. Tetapi derita itu tidak lain ialah karena menegak­kan cita-cita.

 وَ بَشِّرِ الصَّابِرِيْنَ
"Dan berilah khabar yang menyukakan kepada orang-orong yang sabar." 
(ayat 155).

kenapa Allah menguji kita?
Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Ankabut : 
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja hidup senang-lenang) mengatakan: "Kami telah beriman", sedangkan mereka belum lagi diuji ?”
(Al-Ankabut : 2)

Ujian yang datang daripada Allah membawa dua tujuan iaitu rahmat dan kebinasaan.

Ianya memberikan rahmat apabila manusia berjaya mengharunginya dengan keimanan dan kesabaran serta lulus pada amal dan perbuatannya sesuai dengan apa yang Allah kehendaki. Ujian seperti ini meningkatkan/meninggikan kedudukan seseorang di sisi Allah SWT serta menghapuskan dosanya dan memberikan peluang kepadanya untuk mendapatkan syurga Allah SWT.

Sabda nabi Salallahualaihiwassalam,
إذا أحب الله قوما ابتلاهم
Maksudnya : “Apabila Allah mencintai sesuatu kaum maka Dia akan menguji mereka.” 
(riwayat Tirmidzi)

Manakala ujian yang kedua pula memberikan musibah dan penyebab kepada kehancurannya di dunia dan di hari akhirat. Iaitu ujian yang berbentuk menjauhkan seseorang daripada agama dan mengeluarkannya daripada jalan Allah.

Firman Allah SWT :
 “Mereka berkata: "Kami mendapat nasib yang malang, disebabkan kamu dan orang-orang yang bersamu." (Nabi) Soleh berkata: "Nasibmu adalah dari sisi Allah, (bukan kami yang menjadi sebab), tetapi kamu adalah kaum yang diuji."(An-Naml : 47)

Kita semua akan diuji kerana itu merupakan tujuan dan sebab kita diturunkan ke atas muka bumi ini iaitu untuk diuji agar dapat dilihat siapakah yang beriman dan siapakah yang tidak. Ujian ialah peluang dan tanda kita dipandang oleh Allah 

Firman Allah SWT :
 “Dan sungguh akan Kami memberikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.” (Al-Baqarah : 155)

Ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah hanya menguji orang yang dikasihinya atau yang mahu diberikan peluang untuk mereka beramal manakala orang-orang yang kafir dibiarkan dan tidak dipeduli oleh Allah SWt sebaliknya ditangguhkan balasan ke atas kesalahan-kesalahan mereka agar dihukum di hari akhirat dengan hukuman yang berat. Sedangkan orang yang beriman akan diuji sehingga dosa dan kesalahan mereka terhapus lalu dibangkitkan pada hari akhirat dengan keadaan suci bersih dari dosa.

Apabila Allah menguji hamba-hambaNya itu bermaksud Dia masih memberikan peluang dan kesempatan untuk kita bertaubat dan kembali kepadaNya serta mengambil pelajaran. Oleh itu jangan dipandang bahawa orang yang hidupnya tiada masalah, sempurna dan selesa itu sebagai orang yang bertuah atau mendapat rahmat sebaliknya mereka itulah orang yang telah diabaikan dan terlepas peluang dari mendapat rahmat daripada Allah SWT.

Ujian itu tanda cinta !

full story
so baca balik  surat al baqarah dri ayat 154 - 157


Berperang dalam batin, dan menang dalam peperangan itu. 
Itulah dia sebenar benar kebahagiaan dan sebenar benar kemenangan. 



credit to Source1 & Source2


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...