Thursday, May 31, 2018

Homemade Apple pie ala ala Apple Pie MCD



Assalamualaikum

^_^

Homemade Apple pie ala ala apple pie mcd... super crunchy super sedap.. sgt2 sedap dimakan panas2 fresh from the oven... krup krap krup krap from the out side very tender thin n thick caramelised apple flavoured sweet but not so sweet in the inside.. 😆 sis masak.. sis makan.. sis happy.. selamat menjamu mata... .
.



RESEPI apple caramel
1 biji epal (kupas kulit + potong dadu)
3 sudu brown sugar
1 sudu butter/mentega
3 sudu air
1/2 sudu tepung jagung



Cara-cara
1. Panaskan api
2. Masukkan butter + brown sugar. Kacau smpai dorg Caramelised .. .
3. Bru masukkan air secukup rase + epal
4. Kacau sebati then masukkan tepung jagung kacau lg
5. Biarkan selama 10 minit depends korg nak apple korg tu mcm mne... makin lama korg letak makin la lembik gtu... .

Dah siap siap semua... boleh la letak atas kulit puff ikut suka hati nak gayakan mcm mne... 



gayakan mcm lam gambar bawah ni senang mudah dan lazat mcm apple pie mcd



jgn lupa sapukan telur kuning kat atas apple pie kita tu yek..



resepi kulit puff nak buat mcm mne?? Xde mase nak buat.. cara paling snng pi beli instant puff pastry sheets jenama kawan.. mudah senang lagi lazat di makan.. gtu... jgn susah kan dri sndri... .

Bakar depends pada oven n ketebalan puff korg ai buat 180°c selama 40 minit pastu lepas 10 minit turun kan le 150°c .

Siap untk di mkn.. 

nah.. fie bagi rasa sikit sorg.. hihi... sedap dap dap dap


selamat memcuba..


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Wednesday, May 30, 2018

Resepi Garlic Bread with Wild Mushrooms Soups



Assalamualaikum

^_^

Fresh from the toaster. 


sejenis y seriously tibe tibe jek lesap.. nyum nyum nyum..

Garlic bread with wild mushrooms soups for light sahur n light moreh.. n sky juices.. 
lepas puasa nanti breakfast like a king..


Ini bahan2 nya ya.. 3 bahan jek untk letak dekat roti
seulas bawang putih di sagat
parsley
margerin

ini portion fifie untk sekali mkn.
if xcukup bole tambah
y suka rase wild garlic bole tambah garlic tau tau tau
fifie suka letak sikit jek separuh jek seulas garlic tu

mix it well.. n ready untk spread on the bread

lepas tu ini mmg keje senang.. beli jek mushrooms soup y ready instant
masak kejap.. whisk along the way.
pastu tambah fresh mushrooms mmg lagi best.

bakar roti kejap.. then ready untk di ngap ngap ngap..

happy sahur everyone..

selamat mencuba everyone...


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Tuesday, May 29, 2018

RESEPI MINi PAVLOVA



Assalamualaikum

^_^

Mini Pavlova in the house.. fresh from the oven... sweets but not so sweet crunchy on the out side smooth n creamy from the inside n even melting in mouth that makes u fall in love over n over again.. all together just perfectto... confident tu penting... as usually sis masak.. sis makan.. sis happy.... 😚😘😙 .



.
RESEPI PAVLOVA

Bahan2 meringue
2 biji telur (telur putih sahaja) sis suka buat skit je untk skali mkn
90 g Gula castor
1 sdk vanilla
1 sdk cuka
3 sd tepung jagung



Cara2nya
1. Pukul putih telur smpai ada soft peak.. better pkai mixer mula2 slow lepas tu lajukan.. smpai ada soft peak.. bila tebalikkan bekas adunan.. adunan x bergerak dan x jatuh.. refer gambar bawah ni..

soft peak cem ni

2. Masukkan siki2 gula.. masuk sikit pukul, masuk lagi sikit pukul lagi smpai betol2 xde rase berpasir atau semua gula larut dgn baik tapi jgn lama sgt nanti merengue xjadi.. jadi mereng pulak nanti

3. Pukul skali vanilla + cuka 
4. Kaup balikkan 6 -7 x saja bersama2 tepung jagung.. jgn lama2..
5. Dah perfect masukkan dlm piping bag bernozel cantiik klu ada then bentukkan sesuka hati.. klu xde buat apa y ada. boleh refer gambar ok..



6. Bakar dgn suhu 150°c selamat 45 minit.. tapi selepas 10 minit turunkan suhu 110°c tggu laa smpai ia berwarna perang n make sure lepas dia dah masak jgn terus keluarkan ia dri oven.. biarkan selama 10-15 minit dlm oven tu.. gtu
7. Pastu ready bwt cream plak

RESEPI CREAM
1 cawan whipped cream pakai fresh cream tau
Gula 

caranya
Putarkan keduannya smpai ringan n ada soft peak. 

p/s - 1st time fie buat pakai heavy cream mcm lam gamba bahan2 1st tu and cara dia not bad at all tapi heavy la skit cream dia n actually pkai heavy cream lebih tahan lama oppss tapi bila buat research katanya lebih baik pkai fresh creams sbb lebih ringan n senang nak style n lebih tahan lama tapi part tahan lama fresh creams ni fie sndri ragu2 skit sbb meringue fifie jadi cepat ber air gula n cepat melting.. ermm knape ye.. so pkai y korang rase selesa..


so from reseach ini antara jenis2 fresh cream y patut di gunakan as cream pavlova

  fie pakai value pride and not bad at all

Lastly
Then ready untk deko bersama2 buah masam2 rekemended.. kiwi orange strawberries.. any that u like... Then siap....

ada marshmallows in the inside.. btw ini pkai heavy creams


contoh pkai heavy creams

ini pkai fresh cream.. nampak x fluffy jek cream dia.. yummy..

ini pun pkai fresh cream... fluffy creams.. time ni try mase da ada nozzles ye kawan2.. kih3x
lain mcm cantik x dia nye cream.. hueh.. maafin..

.
actually.. practice makes perfect.. cuba dan cuba lagi.. paling mencabar bila nak asingkan telur putih n kuning tu.. sbb paling sensitive dgn habuk mahupun air.. klu ada menda asing insyaAllah pavlova xkan jadi pavlova jadi menda lain... .

so precautions dia seriously semua menda y berkaitan spatula ke bekas adunan ke ape semua lah make sure kering dan xberhabuk.. gitu dia.. then selamat mencuba...


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Monday, May 28, 2018

Resepi Trifle Simple lagi mudah



Assalamualaikum

^_^

4 layer pudding yang di kenali as Triffles in house not for sale.. hihihi.. 
sedap di makan sejuk2 fresh from fringes... 
my handmade homemade.. xsedap jgk xtau lah... hahaha... werrkss.
Triffle.. Panas panas ni.. sedapnya..

Resepi Trifle Simple lagi mudah



bahan2 dia refer lam gambar



1st toast kan buah dari cocktail

2nd potong kek susun dlm bekas cemni as 1st layer



3rd masak 2nd layer dia
which is 3 sdb custard + 1 tin susu + 1 tin air + 1 cwn gula
siap kan 2nd layer cam lam gambar
3rd layer - susun buah buah cocktail


4th layer masakkan jelly ikut instruction pada kotak
90g serbuk jelly + 400ml air didihkan atas api y sederhana smapi dia clear xde buih2
layerkan cam lam gambar..

yang ni fifie buat mase besday fifie hari tu... comel x?


done.. sekian untk kali ini..
selamat mencuba...



    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Sunday, May 27, 2018

Resepi Banana Dates Smoothies



Assalamualaikum

^_^

Selamat berbuka.. 
Banana dates smoothies soothing my throats... 
yummy dummy easy peasy smoothies.. .
.


Resepi Banana Dates Smoothies .
3 sb susu tepung
4 biji pisang di bekukan
3 biji kurma
2 sb gula
1 cawan air sejuk
Hershey's chocolates syrup (hiasan n pelengkap rasa)*
Nuts of ur choices i choose hazelnuts chucked*

Then blender smua kecuali y bertanda star*.. siap sgala, hias skit and minum.. 


siap.. n ready untk di minum sejuk-sejuk

its not about healthy tp sbb... pikir la sndri... quick energy drink untk pi terawih jap ag... plus ready to add kiloss later on... hueh.. layan je bro..

itu dlu buay mase ni.. nnti kita sambung membawang ok..


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Saturday, May 26, 2018

Resepi Jala Emas versi kak mung.



Assalamualaikum

^_^

First timer be like... x ajim hayat buat menda ni... so jadi lah for the first time ever kita try buat.. semoga sedap nengok.. hahahha... cuba lah teka sejenis apekah ini... ..



.
Tadaaa.. inilah dia sejenis kuih muih traditional klate nama dia jala mas deh adik kakok... klu ikot kebiasaan kak mu pun xbrehi kes nya manis telajok nah kuih ni.. tapi sbb nak try buat.. so.. jadi.. terima lah... jala emas versi kak mung... hahaha.... [kecek klate pulap sbb buat kuih traditional klate]
.

Resepi Jala Emas versi kak mung.

Bahan-Bahannya:



1 biji kuning telur itik
2 biji kuning telur ayam
11 sudu gula *
3 cawan air *
3 helai daun pandan 
1 kulit kayu manis
.
Cara-caranya:

1. Larutkan n didihkan dlu y bertanda star* bersama2 daun pandan + kayu manis



2. Telur tu ambil kuning telurnya sahaja satukan dan tapis dahulu ye.. . 
3. Letak dalam acuan jala menjala
4. Ready to menjala bila air dah mendidih.. .



5. Jala tu jgn lama sgt la smeta2 jah.. .
.
6. dah siap so jadi lah mcm gamba bawah ni.. terima lah..

bagi yang dah biasa buat comey x fifie nye jala emas ni..??
yang besar tu 1st try lepas tu dah pandai2 adjust.. 

Siap... 3 bijik telur tu sis buat 3 4 kali jala ... sis memey buat portion untk 3 org mkn sikit sikit sorg xmolek menda manis2 mkn bnyk2.. sis n mak ayah sis jaga kesihatan nanti rayo xkenal kes bambam... hahaha...


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...