Sunday, November 6, 2016

Nak Makan Nasi Lemak Mak Dara Ke?



Assalamualaikum

^_^

Nasi lemak mak mak mak yang so sedap

Jemput la tgk..
dalam gambo tu nasi lemak mak dara..
n ada pisang + nangka pencuci mulut
ada lagi 2 pemanis mulut tu
dari pisang tu terjadi kek pisang n jemput2 pisang
itu dessert ok..

bila orang jemput makan hidangan dia mcm atas ni..
atkiners nk mkn ape jek
xkan nak tengok aje yek
persoalan nya atkiners bole makan ke nasi lemak mak mak mak mcm ni
apa yang lulus nya
ikan bilis goreng tu, ayam guring pun ada, telur n timun
klu xtahan amik le sikit sambal ikan bilis tu
jangan bnyk tau ada gula lagi gula melaka lagi etc etc
tinggi carbs dia tu..
kenot kenot...

ha? dessert??
dessert pun u nak..?
how dare u!
u atkiners ke x?
klu ye jawapan u..
jauhkan dri anda dri musuh utama ittew..
hiks hiks hiks..
air liur titik tak tak tak
sabar jek la mak enon yek!

hokey lah
so terjawab la soalan untuk hari ni...
sekian..

xtahan mak enon tgk nasi lemak mak mak mak ni
tapi mak enon tahan han han han jek laa yek
mak enon paham ham ham sgt..
mak enon gemok.. mak enon kenot laa mcm ni lagi...

luahan hati mak enon..
kenot tahan sungguh..
sabau aje lah yek..

huh? share resepi nasi lemak mak mak
google lah y sesuai..
hik3x..

bubbye!


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Saturday, November 5, 2016

Popia Penuh Persoalan



Assalamualaikum

^_^

hari ni nak share ape yek...
life is complicated btol x?

tapi jangan fikir sgt lah
hidup ni kne chill skit
jangan stress2

banyak lagi perkara lain y dpt hilangkan atau kurangkan stress kita tu
contohnya haaa menda sedap dimakan ni
popia gulung

seyes mmg mase nk buat rase mcm leceh ah menda ni
tapi bila dah buat rase
xya pk pape.. buat jek

n menda ni bwt kita rase better skit

gulung dan gulung lagi sampai rase ok

jom gulung dan gulung lagi

dah siap gulung gulung..
yang koyak2 tu salahkan kulit popia tu keras..

pastu kita goreng goreng

tadaa.. dah siap goreng.. hasil lah bentuk y xsama tu y menunjukkan creativity empunya badan
rasa dia bila ngap ngap ngap sure la rangup lagi sedap sampai xboleh brenti menguyah

pastu buat dan buat lagi sampai smua persoalan tu lenyap
hasil rupa bentuk y berlainan tu banyak faktor penyebab jugak tu
1. jenis kulit popia tu [keras semacam je]
2. hati xsama rata
3. etc etc [cari la sbb lain sndri]

so terjadilah gulangan persoalan popia
atau nama lain popia gulugan persoalan
atau nama lain popia penuh persoalan

persoalan kejiwaan tu kita simpan sorg2
popia simpan skit soalan2 tu
sapa yang makan tu
cuba la fahami perasaan hati ni

kikiki..
mengarutkan
gurau jek lah...

pape pun pendapat ai
popia y i buat sndri ni jauh lebih sedap
sbb air tangan kasih sayang ai.. huehuehueh
pastu se lain dri tu sbb
inti dia bukan serungding ikan tapi serunding daging
sambal daging letak banyak2 sbb
lagi banyak inti lagi best!
hik3x!

k la enjoy ur holiday...

atkiners jgn mkn ni tau
korg boleh tgk n tlg buat kan jek
xsedap pn menda ni klu boleh bwt badan y sedia gemuk tu semakin gemuk


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

Friday, November 4, 2016

Resepi Kek Pisang



Assalamualaikum

^_^

Hari ni nak share resepi apa pulap ye.
Musim pisang banyak kat rumah ni.
kita buat kek pisang so sedap lah.
gebu gabas in the inside..
crunchy in the outside..

ini final result dia.. rasa dia so sedap :)


RESEPI KEK PISANG
==================

Bahan Bahan:
4 biji pisang emas - lecek
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak canola
4 biji telur gred A

Bahan Ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonate
1 sk baking powder

Bahan Perasa:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Bahan Hiasan:
Almond nibs
Kismis

Cara cara:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.  
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
4. Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.


Nota:

Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 

sebab ni loyang baru beli jadi kita kne try guna

ini nama dia gelojoh.. sila abaikan.. melecur tangan xsabar punya pasal.

panas panas lagi fresh from oven.. hidang dgn kopi panas yummeyh




    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...