Thursday, October 20, 2016

Brazillian Cheese Roll / Cheese Puff



Assalamualaikum

^_^

Xtahan tgk cheese bread yg tgh fofular ni..sy dah cuba..sy tabur origano ckit kt ats..mmg sdapppp. gara2 cream cheese pemberian org tu ada bnyk lagi 9 hari lagi da nak expired kita try la buat apa saja y pkai cream cheese tu.. hueh! kami bukan pengemar cheese x pernah suka cheese.. tapi sejenis y xsuka membazir tercari n terbelajar mcm2 resepi cheese cheese ni apesal la kan. terbelajar xbermaksud terbuat tau.. terbuat yang tersenang jek.. yang ni pkai bahan paling sikit n termudah nak follow sedap boleh tahan walaupun expectation xsama nga reality nya. kne try bwt bnyk2 bnyk kali kowt..
Expectation Brazillian Cheese Roll
Cheese Bread/Brazillian cheese roll

Bhn2:

1 telur

1 cwn susu segar

1/2 cwn minyak sayuran

5 oz @1 1/4 cwn parutan cheese (parmesan@ pecorino)

1/4 sd baking powder
1sdk garam
1 1/2 cwn tepung ubi/tpg kanji (170g) (blh pkai tpg jagung 3/4 cwn shj) 

Cara2:
■Panaskan oven 190°c slm 10-15mnt
■Blend telur+susu segar+minyak 
■Masukn cheese..blend lg
■strusnya,mskn baking powder + garam
■masukn tepung ubi sdkt2 shingga hbs
■Griskan acuan muffin..tuang adunan
■optional sy tabur oregano(resepi asal xde)
■ bakar suhu 190°c (api atas bawah)selama 20mnt @sehingga msk bergantung pd oven masing2(permukaan kekuningan coklat)

1st try origano y krik krik sgt tu.. lupa nak letak awl ini lah jdi nya

abaikan presentation nya tu hihi..

2nd try too cooked

rupa paras dia hard shell kat luar but kosong kat dlm mcm cream puff
rase dia cruchy kat luar n lembut kat dlm dia best sgt2 mkn panas2 n rase lemak manis berkrim.
[[yang pelik knape 2nd try xkembung.. :((
[[sbb mcm over cook plak kah?]]
[[sbb letak sikit sgt kah. temperature tinggi sgt kah]]

klu y dah biasa buat boleh x korg kenal pasti ape agak nya kesalahan fifie
knape fifie buat tak sama mcm yang sis tu bwt 
di mana kah salahnya..

fie ada ubah skit

Bhn2:

1 telur
1 cwn susu segar xde so fie bancuh susu tepung + gula 2 sudu

1/2 cwn minyak canola

3/4 cwn cream cheese

1/4 sd baking powder
1sdk garam
1 1/2 cwn tepung ubi/tpg kanji (blh pkai tpg jagung 3/4 cwn shj)

cara buat smua sama jek
cuma masa bakar ikut kepanasan ketuhar kat rumah kan 
so fie set 150°c (api atas bawah) selama 20 mnt sehingga msk bergantung pd oven masing2(permukaan kekuningan coklat)

agaknya apa kesalahan fie ?
napa xsama
knape xgebu gabas
sapa pro n pernah buat 
jom sembang..

kena kurangkan tepung mungkin
pkai 1 cawan pun da cukup maybe.. refer resepi ni 

tgk balik gambo2 ni lapo plak rase
xcomey tapi sedap dimakan panas2
lemak berkrim
hihi
maap..


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

1 comment:

SweetMuslimah.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...