Tuesday, May 29, 2018

RESEPI MINi PAVLOVA



Assalamualaikum

^_^

Mini Pavlova in the house.. fresh from the oven... sweets but not so sweet crunchy on the out side smooth n creamy from the inside n even melting in mouth that makes u fall in love over n over again.. all together just perfectto... confident tu penting... as usually sis masak.. sis makan.. sis happy.... 😚😘😙 .



.
RESEPI PAVLOVA

Bahan2 meringue
2 biji telur (telur putih sahaja) sis suka buat skit je untk skali mkn
90 g Gula castor
1 sdk vanilla
1 sdk cuka
3 sd tepung jagung



Cara2nya
1. Pukul putih telur smpai ada soft peak.. better pkai mixer mula2 slow lepas tu lajukan.. smpai ada soft peak.. bila tebalikkan bekas adunan.. adunan x bergerak dan x jatuh.. refer gambar bawah ni..

soft peak cem ni

2. Masukkan siki2 gula.. masuk sikit pukul, masuk lagi sikit pukul lagi smpai betol2 xde rase berpasir atau semua gula larut dgn baik tapi jgn lama sgt nanti merengue xjadi.. jadi mereng pulak nanti

3. Pukul skali vanilla + cuka 
4. Kaup balikkan 6 -7 x saja bersama2 tepung jagung.. jgn lama2..
5. Dah perfect masukkan dlm piping bag bernozel cantiik klu ada then bentukkan sesuka hati.. klu xde buat apa y ada. boleh refer gambar ok..



6. Bakar dgn suhu 150°c selamat 45 minit.. tapi selepas 10 minit turunkan suhu 110°c tggu laa smpai ia berwarna perang n make sure lepas dia dah masak jgn terus keluarkan ia dri oven.. biarkan selama 10-15 minit dlm oven tu.. gtu
7. Pastu ready bwt cream plak

RESEPI CREAM
1 cawan whipped cream pakai fresh cream tau
Gula 

caranya
Putarkan keduannya smpai ringan n ada soft peak. 

p/s - 1st time fie buat pakai heavy cream mcm lam gamba bahan2 1st tu and cara dia not bad at all tapi heavy la skit cream dia n actually pkai heavy cream lebih tahan lama oppss tapi bila buat research katanya lebih baik pkai fresh creams sbb lebih ringan n senang nak style n lebih tahan lama tapi part tahan lama fresh creams ni fie sndri ragu2 skit sbb meringue fifie jadi cepat ber air gula n cepat melting.. ermm knape ye.. so pkai y korang rase selesa..


so from reseach ini antara jenis2 fresh cream y patut di gunakan as cream pavlova

  fie pakai value pride and not bad at all

Lastly
Then ready untk deko bersama2 buah masam2 rekemended.. kiwi orange strawberries.. any that u like... Then siap....

ada marshmallows in the inside.. btw ini pkai heavy creams


contoh pkai heavy creams

ini pkai fresh cream.. nampak x fluffy jek cream dia.. yummy..

ini pun pkai fresh cream... fluffy creams.. time ni try mase da ada nozzles ye kawan2.. kih3x
lain mcm cantik x dia nye cream.. hueh.. maafin..

.
actually.. practice makes perfect.. cuba dan cuba lagi.. paling mencabar bila nak asingkan telur putih n kuning tu.. sbb paling sensitive dgn habuk mahupun air.. klu ada menda asing insyaAllah pavlova xkan jadi pavlova jadi menda lain... .

so precautions dia seriously semua menda y berkaitan spatula ke bekas adunan ke ape semua lah make sure kering dan xberhabuk.. gitu dia.. then selamat mencuba...


    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

1 comment:

SweetMuslimah.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...