Saturday, May 30, 2020

Resepi Non Bake Mango Rose Cheese Cakes



Assalamualaikum

^_^





ada 5 step sahaja...

1. BASE
2. PUREE MANGGA
3. CISKEK
4. TOPING - HIASAN BUNGA ROSE
5. GLAZE
Haa... jenuh gak la kluar masuk peti sejuk sementara nk sudah
Tp bila dh paham step, rupanya x la sesusah yg disangka...
Jom cekidaut!

Langkah 1
BASE:
70g mentega (dicairkn)
20 pcs biskut marie

Hancurkan biskut marie
Satukan biskut ke dlm butter cair
Kemudian ratakan dalam loyang (yg ada bukaan tepi)... Tekan dgn belakang sudu. Biar padat2 yee... kita xnk nnti BASE ni berderai bila kita potong kek.
Dh siap, simpan dlm peti sejuk... okeh, settle... next step PUREE MANGGA.

Langkah 2
PUREE MANGGA:
1 biji mangga (dipotong2 buang biji)
1 sudu besar gelatin (larutkn dlm 50g air panas)
1 sudu gula
Blander bhn2 di atas smpai betul2 halus. Klau agak2 pekat sgt blander sesak nk putar 😂, blh tmbh 1/4 cwn air...
Dh settle, ketepikn...
Jgn letak dlm peti sejuk yee... nnti beku plak dia.
Skrg kita move on ke CISKEK plak...

Langkah 3
CISKEK:
1 kotak whipping cream (200ml)
250g cream cheese (TATURA)
80g gula castor
1 1/2 sudu besar gelatin (dilarutkn dlm 60g air panas)
2-3 sudu PUREE MANGGA (yg kita blander tadi)
*2 biji mangga



* hiris mangga pd permukaan yg lbh lebar dn simpan utk buat kelopak BUNGA ROSE... bhgn tepi dn lebihan2 yg lain, dipotong kiub utk dicampurkn dlm adunan cheese nnti.

Cara2:
- Mula2, masukkn whip cream kt tempat freezer (sejuk beku) utk 10 mnt. Ini supaya whip cream mudah bertanduk bila dipukul nnti. Klau muat freezer, nk sumbat sekali bowl mixer tu pn ok... 😁😁😁
- Dh lps 10 mnt, kluarkn whipping cream dr freezer dn pukul hingga bertanduk (sy amek masa 5 mnt)... Dh siap, alih ke bekas lain (sbb bowl nk guna utk pukul cheese plak)... whip cream kita simpan dulu dlm peti sejuk (kt bhgn bwh je, jgn letak kt freezer plak)
- Next, larutkn gelatin dlm air yg betul2 panas. Kacau2 supaya gel tu kembang... gel akn berbijik2 dn xsebati dgn air... xpe biarkn gel terendam dlm air panas tu... nnti ulang2 kacau smpai gel betul2 sebati dgn air (sy buat cmni sbb lbh senang, malas nk double boile 😁😁)
- Kemudian masukkn cream cheese dn gula dlm bowl dn pukul sampai sebati. (Bowl tu yg sama pukul whip cream td, xyah nk basuh2... proceed je pukul cheese no problem)
- Dah sebati adunan tadi masukkan puree mangga, gelatin dn pukul seketika smpai sebati.
- Masukkn whip cream dn kaup balik kn ke dlm adunan cheese hingga sebati. Masa ni kita blh nmpak cheese jadi gebus sbb whip cream mmberikn volume pd adunan cheese tu...
- Kluarkn BASE dr peti sejuk... Aturkn kiub mangga ats base dn tuang adunan cheese ni smpai habis.


- Sejukkan dalam freezer sehingga CISKEK kita beku sikit... (Disbbkn sy kesuntukn masa, sy sejukkn sejam jee... )
- Dah beku, barulah proceed ke next step iaitu meletak kn toping PUREE MANGGA. Kemudian masuk petisejuk lg smpai puree tu beku sikit... (sy tunggu dlm 40 mnt je 😁)

Langkah 4
TOPING - HIASAN BUNGA ROSE
Nak hias mcmanapn ikut kreativiti sbnrnya... pd yg nk buat bunga rose silakan 😁😁😁Pd yg x berapa nk rajin, nk tabur2 je kiub mangga tu pn dh kira settle...
Pd yg pilih nk buat bunga rose, hiris isi mangga nipis2 dn susun ikut 'keras tgn' masing2 yee 😁😁😁...


Nk bentuk kelopak2 rose tu kena byk bersabar nakkk... klau x, ada biji mangga yg melayang ikut tingkap karang hahaa
Dh settle kelopak nan kembang setaman, ada last step iaitu GLAZE...
Tujuannya utk "memegang" kelopak rose agar kukuh dn xberselerak.

Langkah 5
GLAZE:
100 ml air
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu teh serbuk agar2


Masak smua bhn di ats hingga gula dn serbuk agar2 sebati.
Biar sekejap supaya sejuk sikit.
Guna sudu untuk tuang atas bunga rose... pastikn rata hingga celah2 kelopak rose tu yee...
Langkah terakhir (pheww akhirnya... hehee) sejukkan lagi semalaman atau paling xsabar pn utk 4-5 jam sebelum potong... (ini wajib, xblh cingelat nk cepat sbb nnti ciskek kita xbeku)




    "Keep Learning ~~ Keep Smiling ~~ Keep Sharing~~Keep In Touch"

2 comments:

  1. cantikkknyaaaa susun mango tu !! kalo saya memang x menjadila..
    pandai makan je..

    ReplyDelete
  2. SELAMAT HARI RAYA!!! menarik ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...