Assalamualaikum
^_^
Hari ni nak share resepi apa pulap ye.
Musim pisang banyak kat rumah ni.
kita buat kek pisang so sedap lah.
gebu gabas in the inside..
crunchy in the outside..
^_^
Hari ni nak share resepi apa pulap ye.
Musim pisang banyak kat rumah ni.
kita buat kek pisang so sedap lah.
gebu gabas in the inside..
crunchy in the outside..
ini final result dia.. rasa dia so sedap :) |
RESEPI KEK PISANG
==================
Bahan Bahan:
4 biji pisang emas - lecek
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak canola
4 biji telur gred A
Bahan Ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonate
1 sk baking powder
Bahan Perasa:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)
Bahan Hiasan:
Almond nibs
Kismis
Cara cara:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang.
Ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih.
Masukkan pisang dan kacau rata.
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau
sebati dengan menggunakan spatula.
4. Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang
dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya
bakar selama 1 jam.
sebab ni loyang baru beli jadi kita kne try guna |
ini nama dia gelojoh.. sila abaikan.. melecur tangan xsabar punya pasal. |
Sedapnyaaaa kek pisang. lama tak makan. Terima kasih share resepi ^^
ReplyDeletetheathra.blogspot.my